fbpx

İlk Diş Muayenesi

ÇOCUKLARDA İLK DİŞ MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Çocuklarda ilk diş hekimi muayenesinin, ilk süt dişi sürmesini takiben (1 yaş döneminde)  mutlaka Çocuk Diş hekimi Uzmanı tarafından yapılması önerilmektedir.Düzenli olarak, en geç 6 ayda 1 devam edilen kontroller sayesinde hem çocuklar diş çürüğü gelişiminden hem de diş hekimliği korkusu gelişiminden korunmuş olmaktadırlar.

İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken başlamasının en önemli nedeni bebeklik döneminde dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini  ve beslenme alışkanlıklarının  nasıl olması gerektiği konusunda bilgi vererek çocuklarda sıklıkla karşılaştığımız toplum arasında biberon çürüğü olarak bilinen erken dönem çocukluk çağı çürüklerinden korunmaya çalışmaktır.

İlk diş hekimi muayenesinde çocuğu neler bekler? 

Çocuk diş hekimi uzmanları ilk diş muayenesindeki amacı; ayna ve ışık yardımıyla çocuğun tüm dişlerine bakarak var olan tanıyı koyup ve tedavi planlarını ailesiyle paylaşırlar.Beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında ebeveynleri bilgilendirilir. Bu işlemleri yaparken kullanılan tüm el aletleri çocuğunuza anlatılır, ne işe yaradıklarını gösterilir ve bazı aletleri onların kullanmasına izin verilebilir. Pedodontistlerin bu yaklaşımı diş hekimi korkusunu ortadan kaldırmaya çalışılır.İlk muayeneye gelmeden önce çocuklara  diş hekimi ziyaretleri ile ilgili küçük resimli kitaplar okunabilir. Ebeveynlerin tedavi öncesi ve sırasında yapmaması gerekenler; ‘korkma hiç ağrımayacak’ ‘canın acıdı mı?’ gibi telkin ve sorulardan kaçınmalı. Nedeni bu tür cümleler çocukta bilinçaltında acıyabileceği fikrini doğurur.Çocuğunuza’ doktora gitmezsen iğne yapar’ ya da ‘ doktor dolgunu yapmazsa dişini çeker’ gibi korkutucu cümleler kurmamalıyız.Çocuğunuzu kendi diş tedavileriniz sırasındaki iyi veya kotu tecrübelerden bahsetmemeliyiz. Kendi diş tedavileriniz özellikle diş çekimi işlemlerinizde çocuklarınız yanınızda olmasın . Diş hekiminin dişlerine bakmaktan başka hiçbir şey yapmayacağı konusunda da çocuğunuza söz vermeyin. Bırakın çocuğunuz ve hekimi ilk randevu için yapılacaklara beraber karar versinler.

Çocuğumu tedavi seanslarına getirirken neler yapmalıyım?

Çocuğunuzu tedavi randevularına özellikle anne-baba olarak sizlerin getirmesini tercih ediyoruz.
Çocuğunuzu tedavi randevusuna aksi söylenmediği sürece mutlaka tok getiriniz.
Diş tedavilerini çok uyumlu olarak yaptıran çocuklar, yoruldukları ve sıkıldıkları zaman bir anda çok uyumsuz olabilirler. Bu durum, sonraki randevularını da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle çocuklarınıza ve hekiminize daha çok işlem yapılması yönünde ısrar etmeyin.
Çocuğunuz tedavi olurken ona “acıyor mu? yoruldun mu?” gibi motivasyonlarını bozabilecek sorular yöneltmeyin.